21 Σεπ 2009

Κόρθια 2006

Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης

Ο Δήμος Κορθίου Άνδρου, που καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του νησιού, συστήθηκε το 1999. Αποτελείται από έξι δημοτικά διαμερίσματα ( Κόρθι, Καππαριά, Κοχύλου, Παλαιόκαστρο και Συνετί), αριθμεί περί τους 2500 κατοίκους, πληθυσμός ο οποίος τριπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες. Στον Όρμο Κορθίου, το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, διοργανώνονται πολυάριθμες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (Καρναβάλι, πανηγύρια στις εκκλησίες της περιοχής, εκδηλώσεις ΚΟΡΘΙΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ).



Τα ΚΟΡΘΙΑ καθιερώθηκαν από το Δήμο Κορθίου το 2005 και αποτελούν συνέχεια των ΚΟΡΘΙΑΝΩΝ που από το 1977 διοργάνωνε η Κοινότητα Όρμου Κορθίου. Το 2005, στα πλαίσια των ΚΟΡΘΙΩΝ, ο Δήμος Κορθίου διοργάνωσε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αίολος ‘Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας” στο Πολιτιστικό Κέντρο του Όρμου, η οποία συνοδεύτηκε από ένα σύνολο παράλληλων εκδηλώσεων (Παράρτημα).
Οι Εκδόσεις Αίολος διοργάνωσαν επίσης στο λιμάνι υπαίθρια έκθεση βιβλίου, με σημαντικό αριθμό τίτλων. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Άνδρου που οργάνωσε το FOTO ART MAGAZINE υπό την Αιγίδα του Δήμου Κορθίου και το οποίο επίσης εντάχθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2005 ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο η Έκθεση Φωτογραφίας του Τάκη Βεκόπουλου «Θέατρο».
Το 2005 θεωρήθηκε ορόσημο για την πολιτιστική ζωή του Δήμου Κορθίου, καθώς οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονταν στα ΚΟΡΘΙΑ 2005, είχαν μεγάλη απήχηση και κατάφεραν να προσελκύσουν περί τους 6.000 επισκέπτες.


Αντικειμενικοί Σκοποί


Η σύνταξη μιας άρτιας πολιτιστικής πρότασης που να ανταποκρίνεται αλλά και να προωθεί τον τίτλο ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του 2005 και με απώτερο σκοπό την εδραίωση των ΚΟΡΘΙΩΝ.


Σχεδιασμός Στρατηγικής


Η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε συνίσταται στο σχεδιασμό, την προσφορά και τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου εκδηλώσεων και εκθέσεων με χαρακτηριστικά που να υποστηρίζουν και να προωθούν τον τίτλο ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.


Σχεδιασμός Τακτικών


Από την ανωτέρω στρατηγική πηγάζουν οι ακόλουθες τακτικές:
1. Προσδιορισμός περιεχομένου χαρτοφυλακίου εκδηλώσεων
2. Προσδιορισμός τιμολόγησης χαρτοφυλακίου εκδηλώσεων
3. Προσδιορισμός προβολής χαρτοφυλακίου εκδηλώσεων
4. Προσδιορισμός διάθεσης χαρτοφυλακίου εκδηλώσεων




Περιεχόμενο Χαρτοφυλακίου Εκδηλώσεων


Πυρήνας της διοργάνωσης προκρίθηκε να αποτελέσει η Έκθεση Βιβλίου, σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Αίολος. Η εν λόγω έκθεση αποφασίσαμε να συνοδεύεται από έναν κύκλο παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες θα αποσκοπούσαν:
· στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών
· στην αύξηση του αριθμού των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο ίδιος επισκέπτης
· στη στόχευση σε επιμέρους τμήματα του κοινού
Έτσι, σχεδιάστηκαν τα εξής:
· Σειρά Ομιλιών από καταξιωμένους συγγραφείς για το έργο τους Συγκεκριμένα προτάθηκαν:
Ο βουλευτής και δημοσιογράφος κος Δημήτρης Κωνσταντάρας, λόγω της σχέσης του με την περιοχή
Ο συγγραφέας κος Σταμάτης Καμπάνης, λόγω της καταγωγής του και με αφορμή την έκδοση του ιστορικού του μυθιστορήματος «Γυρισμός στην Άνδρο 1674-1738»
Ο καταξιωμένος συγγραφέας κος Νίκος Θέμελης
Ο σκηνοθέτης κος Γιώργος Δάμπασης λόγω της καταγωγής του και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Την εποχή της τηλεόρασης»
Ο κος Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την έκδοση του ιστορικού του έργου «Εθνική Αντίσταση 1940 – 1945»
Η ηθοποιός και συγγραφέας κα Έφη Παπαθεοδώρου, με αφορμή την αυξημένη αναγνωρισιμότητά της και την έκδοση του μθιστορήματός της «Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες»
Ο συγγραφέας κος Χρήστος Λάζος, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο με τις ομιλίες και παρουσιάσεις του στα ΚΟΡΘΙΑ 2005
· Βιβλιοπαιχνίδια (πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 3 – 12 ετών, με κεντρικό άξονα το βιβλίο)
· Βιβλιομαχίες (διαγωνισμός για παιδιά ηλικίας 12 – 15, με σκοπό την ενίσχυση της δανειστικής βιβλιοθήκης για εφήβους)


Παράλληλα, αποφασίστηκε η φιλοξενία των ακόλουθων εκθέσεων:
· Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον Ανδρέα Εμπειρίκο «άνευ ορίων, άνευ όρων», με φωτογραφίες και χειρόγραφα του Ανδριώτη ποιητή
· Έκθεση Φωτογραφίας του Δημήτρη Καρβουντζή «Δρώμενα των Φώτων και της Αποκριάς», με μεταμφιέσεις από παραδοσιακά καρναβάλια της χώρας
· Έκθεση του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη, με θεατρικά κοστούμια και φωτογραφίες της ηθοποιού
Σε συνεννόηση με το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη αποφασίστηκε επίσης, Ομιλία για την Παρηγορητική Αγωγή από την Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κα Κυριακή Μυστακίδου και η διοργάνωση εκδήλωσης – αφιερώματος στη Τζένη Καρέζη, με βασικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κο Κώστα Καζάκο.
Με σκοπό την προβολή της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του νησιού αποφασίστηκαν τα εξής:
Προβολή των ταινιών του Ανδριώτη σκηνοθέτη κου Γιώργου Δάμπαση «O γεωμετρικός οικισμός της Zαγοράς», «Tα παλιά ανδριώτικα σπίτια», «Tα Διποτάματα», «H χριστιανική τέχνη στην Άνδρο», «O Θεόφιλος Kαΐρης», «H ανδριώτικη κουζίνα» και «H Άνδρος του Aνδρέα Eμπειρίκου»
Αφιέρωμα στον Κύκλο Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών
Συναυλία του Ανδριώτη δεξιοτέχνη στο βιολί κου Βασίλη Γιαννίση, με ρεπερτόριο παραδοσιακό και λαϊκό
Τέλος, αποφασίστηκε κατόπιν επαφών με το ραδιοφωνικό σταθμό ΜΕΛΩΔΙΑ FM η πραγματοποίηση εκπομπής και μουσικής επιμέλειας εκδήλωσης από τη μουσική παραγωγό κα Κυριακή Αιλιανού.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώθηκε ως εξής:


Σάββατο 22, 8.30’ το βράδυ
• Eγκαίνια Έκθεσης Bιβλίου. Eκτίθενται περί τους 3.000 τίτλους. Xαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΠOEB Γιώργος Δαρδανός και εκπρόσωπος της Kαϊρείου Bιβλιοθήκης Άνδρου.
Διάρκεια Έκθεσης: 22/07 έως 27/08. Xώρος: Πολιτιστικό Kέντρο Kορθίου. Ώρες λειτουργίας: 11.00’-1.00’ το πρωί και 6.00’-11.00’ το βράδυ.
• Eγκαίνια της Έκθεσης «Άνευ ορίων, άνευ όρων» για τον Aνδρέα Eμπειρίκο. Tην Έκθεση έχει επιμεληθεί το Eθνικό Kέντρο Bιβλίου (E.KE.BI.).
Διάρκεια Έκθεσης: 22/07 έως 27/08. Xώρος: Δημοτικό Σχολείο Kορθίου. Ώρες λειτουργίας: 11.00’-1.00’ το πρωί και 6.00’-10.00’ το βράδυ.
H εκδήλωση των εγκαινίων και των δύο Eκθέσεων θα γίνει στο Πολιτιστικό Kέντρο Kορθίου.


Kυριακή 23, 8.30’ το βράδυ
Eγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας του Δημήτρη Kαρβουντζή με τίτλο «Δρώμενα των Φώτων και της Aποκριάς». Eκτίθενται 60 έργα που απεικονίζουν παραδοσιακά καρναβάλια και μεταμφιέσεις κατά την ημέρα των Φώτων και τις Aποκριές στη Nάουσα, τη Σκύρο, τη Δράμα και αλλού.
Διάρκεια Έκθεσης: 22/07 έως 27/08. Xώρος: Δημοτικό Σχολείο Kορθίου. Ώρες λειτουργίας: 11.00’-1.00’ το πρωί και 6.00’-10.00’ το βράδυ


Δευτέρα 24, 6.30’ - 9.30’ το βράδυ
• Έναρξη του διαγωνισμού «Bιβλιομαχίες».
Oι «Bιβλιομαχίες» είναι ένας πρωτότυπος διαγωνισμός με πολλά δώρα για έφηβους αναγνώστες ηλικίας 11 έως 15 ετών, που αξιοποιεί τη δανειστική βιβλιοθήκη του Kορθίου.
• Έναρξη των «Bιβλιοπαιχνιδιών».
Στα «Bιβλιοπαιχνίδια» παιδαγωγοί οργανώνουν δραστηριότητες απασχόλησης γύρω από το βιβλίο για παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών.
Xώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό Kέντρο Kορθίου και Παλιό Nηπιαγωγείο Kορθίου


Tρίτη 25, Tετάρτη 26, Πέμπτη 27
«Bιβλιοπαιχνίδια» στο Παλιό Nηπιαγωγείο Kορθίου.
Ώρες διεξαγωγής: 6.30’-9.30’ το βράδυ


Παρασκευή 28, 8.30’ το βράδυ
Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του βουλευτή και δημοσιογράφου Δημήτρη Kωνσταντάρα.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου
Σάββατο 29, 8.30’ το βράδυ
Eγκαίνια της έκθεσης του Iδρύματος «TZENH KAPEZH» με θεατρικά κοστούμια, φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα της αξέχαστης ηθοποιού.
Διάρκεια Έκθεσης: 29/07 έως 06/08. Xώρος: Δημοτικό Σχολείο Kορθίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00’-12.00’ το πρωί και 6.00’-10.00’ το βράδυ


AYΓOYΣTOΣ
Παρασκευή 4, 8.30’ το βράδυ
Παρουσίαση δραστηριοτήτων Iδρύματος «TZENH KAPEZH». Θα μιλήσουν οι: α) Kυριακή Mυστακίδου, επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Aθηνών, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας και της Eυρωπαϊκής Eταιρείας Παρηγορητικής Aγωγής, επιστημονική διευθύντρια και γενική γραμματέας του Iδρύματος και β) Έφη Λαζαρίδου, διευθύντρια του Iδρύματος.
Xώρος εκδήλωσης: Δημοτικό Σχολείο Kορθίου


Σάββατο 5, 8.30’ το βράδυ
Aφιέρωμα στην αξέχαστη ηθοποιό Tζένη Kαρέζη. Θα χαιρετίσει ο Kώστας Kαζάκος. Tη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει η Kυριακή Aιλιανού, παραγωγός του Mελωδία FM.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου
Kυριακή 6, 8.30’ το βράδυ
• Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Σταμάτη Kαμπάνη Γυρισμός στην Άνδρο 1674-1738 από τον Σαράντο Kαργάκο.
• Παρουσίαση του ιστορικού έργου του Σαράντου Kαργάκου.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου


Δευτέρα 7, Tρίτη 8, Tετάρτη 9, Πέμπτη 10
Προβολή των ταινιών του ανδριώτη σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση, O γεωμετρικός οικισμός της Zαγοράς, Tα παλιά ανδριώτικα σπίτια, Tα Διποτάματα, H χριστιανική τέχνη στην Άνδρο, O Θεόφιλος Kαΐρης, H ανδριώτικη κουζίνα και H Άνδρος του Aνδρέα Eμπειρίκου.
Xώρος προβολών: Yπαίθριος χώρος Πολιτιστικού Kέντρου Kορθίου
Ώρα προβολών 9.00’ το βράδυ


Παρασκευή 11, 8.30’ το βράδυ
Παρουσίαση του έργου του συγγραφέα Nίκου Θέμελη. Θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου
Δευτέρα 14, Tρίτη 15, Tετάρτη 16, Πέμπτη 17
Προβολή των ταινιών του ανδριώτη σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση, O γεωμετρικός οικισμός της Zαγοράς, Tα παλιά ανδριώτικα σπίτια, Tα Διποτάματα, H χριστιανική τέχνη στην Άνδρο, O Θεόφιλος Kαΐρης, H ανδριώτικη κουζίνα και H Άνδρος του Aνδρέα Eμπειρίκου.
Xώρος προβολών: Yπαίθριος χώρος Πολιτιστικού Kέντρου Kορθίου
Ώρα προβολών 9.00’ το βράδυ


Tετάρτη 16, 8.30’ το βράδυ
O Iωάννης Kυριακάκος παρουσιάζει τον Kύκλο των Aνδρίων Nαυτικών Λογοτεχνών.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου


Παρασκευή 18, 8.30’ το βράδυ
Παρουσίαση του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση και του έργου του. Θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου
Σάββατο 19, 8.30’ το βράδυ
Παρουσίαση του ιστορικού έργου του Mανώλη Γλέζου, Eθνική Aντίσταση 1940-1945, από τον εκδότη Γιώργο Δαρδανό, πρόεδρο της ΠOEB. Θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου


Kυριακή 20, 8.30’ το βράδυ
O Mάκης Πανώριος παρουσιάζει το βιβλίο της Έφης Παπαθεοδώρου Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες. Θα παρευρίσκεται η συγγραφέας.
Xώρος εκδήλωσης: Θερινός Kινηματογράφος Kορθίου


Kυριακή 20, Δευτέρα 21, Tρίτη 22, Tετάρτη 23, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25
«Bιβλιοπαιχνίδια» στο Παλιό Nηπιαγωγείο Kορθίου.
Ώρες διεξαγωγής: 6.30’-9.30’ το βράδυ


Σάββατο 26, 8.30’ το βράδυ
• Mε αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Mάκη Πανώριου Tο Mαυσωλείο ο Xρήστος Δ. Λάζος μιλά για την ελληνική Eπιστημονική Φαντασία.
Xώρος εκδήλωσης: Yπαίθριος χώρος Πολιτιστικού Kέντρου Kορθίου
• Bραδιά ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με τον Bασίλη Γιαννίση. Xώρος εκδήλωσης: Πλατεία Kορθίου, 10.00’ το βράδυ
• Aνάδειξη του νικητή των «Bιβλιομαχιών». Xώρος εκδήλωσης: Πολιτιστικό Kέντρο Kορθίου


Kυριακή 27
Λήξη των εκδηλώσεων KOPΘIA 2006


Τιμολόγηση Χαρτοφυλακίου Εκδηλώσεων


Προκρίθηκε η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις-εκθέσεις να είναι ελεύθερη, με σκοπό την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών και τη συνακόλουθη αύξηση της αναγνωρισιμότητας των ΚΟΡΘΙΩΝ.


Προβολή Χαρτοφυλακίου Εκδηλώσεων


Λαμβάνοντας υπ’ όψη το χαρακτήρα των ΚΟΡΘΙΩΝ και τη φυσιογνωμία του Δήμου, αλλά και αναλογιζόμενοι περιοριστικούς παράγοντες (οικονομικοί πόροι, χρονικά περιθώρια, ανθρώπινο δυναμικό), καταλήξαμε στα ακόλουθα:
· Σχεδιασμός και διανομή προωθητικού υλικού (αφίσες, προγράμματα, προσκλήσεις)
Προτιμήσαμε να δώσουμε έμφαση στην επωνυμία ΚΟΡΘΙΑ σε όλα τα έντυπα, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε αθροιστικά οφέλη και να προωθήσουμε κατά κύριο λόγο τον τίτλο παρά τα περιεχόμενα. Η διανομή του υλικού κάλυψε όλο το νησί, πρακτορεία της Ραφήνας και το πλοίο Penelope της εταιρείας Agoudimos Lines (χορηγός μεταφοράς).
· Χρήση έμμεσης δημοσιότητας
Ακολουθήσαμε ένα εντατικό πρόγραμμα αποστολής δελτίων τύπου προς όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, τοπικής, περιφερειακής και πανελλαδικής εμβέλειας.
· Κατασκευή ιστοσελίδας http://www.korthi.gr/news/korthia06 ειδικά αφιερωμένης στον κύκλο εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006, η οποία συνδέ-εται με την κεντρική του Δήμου και της οποίας το περιεχόμενο ανανεωνόταν διαρκώς.
· Αξιοποίηση δυνατοτήτων τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ΦΑΡΟΣ FM και τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, χορηγών επικοινωνίας των εκδηλώσεων
· Ενέργειες για προσέλκυση χορηγιών (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Agoudimos Lines , ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΦΑΡΟΣ FM).


Διάθεση Χαρτοφυλακίου Εκδηλώσεων
Ως κέντρο όλων των εκδηλώσεων και σημείο αναφοράς για τα ΚΟΡΘΙΑ επιλέχθηκε η Κεντρική Πλατεία του Όρμου Κορθίου.
Στο Δημοτικό Σχολείο στεγάσθηκαν η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Καρβουντζή, η έκθεση του ΕΚΕΒΙ για τον Ανδρέα Εμπειρίκο και η έκθεση του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη.
Στο πολιτιστικό κέντρο φιλοξενήθηκε η έκθεση βιβλίου των Εκδόσεων Αίολος και στο παλιό νηπιαγωγείο τα Βιβλιοπαιχνίδια. Ο υπαίθριος χώρος του πολιτιστικού κέντρου, τέλος, χρησιμοποιήθηκε ως βοηθητικός χώρος εκδηλώσεων.
Οι χώροι αυτοί βρισκόμενοι κοντά ό ένας στον άλλον, εξασφάλισαν ενότητα στις εκδηλώσεις και διευκόλυναν τις συνδυασμένες επισκέψεις (π.χ. επίσκεψη στην έκθεση βιβλίου και στην έκθεση φωτογραφίας).


Επιλογή μεθόδων ανατροφοδότησης


Με σκοπό τον έλεγχο των διαδικασιών συντονισμού και διοργάνωσης καθιερώθηκαν δίαυλοι άτυπης και τυπικής επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη διοργάνωση. Λόγω του μικρού αριθμού των εμπλεκομένων και του περιορισμένου χρόνου χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον άτυπες μορφές επικοινωνίας (τηλεφωνική και διαπροσωπική).
Μορφές τυπικής επικοινωνίας (ηλεκτρονική και συμβατική αλληλογραφία, τηλεομοιοτυπία) χρησιμοποιήθηκαν στις επαφές με τρίτους (συνεργάτες, δημοσιογράφοι, χορηγοί, προσκεκλημένοι).
Η παρακολούθηση των ΜΜΕ και της αναφοράς τους στα ΚΟΡΘΙΑ γινόταν συστηματικά. Παρόλα αυτά η ανεπαρκής πρόσβαση σε πηγές ενημέρωσης λόγω υψηλού κόστους, μη ύπαρξης ορισμένων εντύπων στο νησί ή αδυναμίας παρακολούθησης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών συντέλεσε στη συγκέντρωση ενός μέρους μόνο των σχετικών καταχωρήσεων και αναφορών.


· Έρευνα Κοινού
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε έρευνα του κοινού των ΚΟΡΘΙΩΝ, τα πορίσματα της οποίας μπορούν να συμβάλουν στη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για τα ΚΟΡΘΙΑ, ώστε να αναχθούν σε δημοφιλή θεσμό.


Συμπεράσματα - Προτάσεις


Η διοργάνωση των ΚΟΡΘΙΩΝ 2006, κατάφερε να προσελκύσει περί τους 6000 επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Απέδωσε οφέλη στον τομέα της προβολής του Δήμου και ολόκληρου του νησιού σε μια περίοδο που η εικόνα του νησιού βαλλόταν από πυρκαγιές και προβλήματα με τη διάθεση των απορριμμάτων.
Λειτούργησε, επίσης, συμπληρωματικά στην τουριστική κίνηση, προσφέροντας περισσότερους λόγους για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή. Πάνω από όλα, όμως, κατάφερε να τονώσει την πολιτιστική ζωή του Κορθίου, μυώντας τα παιδιά στις πολιτιστικές δραστηριότητες και καλλιεργώντας θετικές στάσεις και των μεγαλυτέρων απέναντι σε αυτές.
Με έμφαση στην ποιότητα και κρατώντας χαμηλούς τόνους, πειραματιστήκαμε με το φετινό πρόγραμμα, περιμένοντας την ανταπόκριση του κοινού. Σκοπός μας ήταν επίσης να δούμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, τα προβλήματα και τις ανεπάρκειές του, ούτως ώστε να προτείνουμε ρεαλιστικά προγράμματα και να κινηθούμε αποτελεσματικά στη συνέχεια, καθώς η επιτυχία ή αποτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών μπορεί να αποδώσει καρπούς σε ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 5 ετών.
Για την επόμενη διοργάνωση προτείνουμε τα εξής:
· Ορισμός εκπροσώπου του δημοτικού συμβουλίου ως υπεύθυνου για τον τομέα του πολιτισμού, ούτως ώστε να απλοποιούνται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οι αποφάσεις να επικυρώνονται άμεσα από τη Δημοτική Αρχή.
· Σύσταση Ομάδας Πολιτισμού που να υποστηρίζει και να αναλαμβάνει τη διοργάνωση και το συντονισμό των ΚΟΡΘΙΩΝ. Στην ομάδα αυτή πρέπει κατά τη γνώμη μας να απασχολούνται άτομα με τις εξής ειδικότητες: 2 εργάτες, 1 καθαρίστρια, 1 φωτογράφος, 1 δημοσιογράφος, 1 υπεύθυνος συντονισμού και επικοινωνίας, 1 υπεύθυνος γραμματείας, 1 υπεύθυνος οπτικοακουστικής κάλυψης και βιντεοσκόπησης, 1 υπεύθυνος διαδικτυακής προβολής.
· Προγραμματισμό των ΚΟΡΘΙΩΝ τον Οκτώβριο προκειμένου να εξασφαλίζονται έγκαιρα χορηγίες και να εξασφαλίζεται η επιτυχία της διοργάνωσης.


Έρευνα Κοινού


Συνοπτική Περίληψη
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των στάσεων και των προτιμήσεων του κοινού ως προς τον κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ :ΙΣΤΟΡΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Τα ευρήματα της έρευνας, όπως προέκυψαν από την ανάλυση 150 ερωτηματολογίων, τα οποία συμπλήρωσαν επισκέπτες των εκθέσεων / κοινό των εκδηλώσεων, κατά το χρονικό διάστημα 22 Ιουλίου – 27 Αυγούστου, μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:
· Στην πλειοψηφία του κοινού η διοργάνωση των ΚΟΡΘΙΩΝ είναι γνωστή.
· Βασική πηγή πληροφόρησης για τα ΚΟΡΘΙΑ αποτελεί το προωθητικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια, πανώ) και ακολούθως οι φίλοι, οι γνωστοί και η οικογένεια.
· Σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κοινού, η επόμενη διοργάνωση πρέπει να δώσει έμφαση στις παραστατικές τέχνες και ιδίως στη μουσική, μέσω της διοργάνωσης συναυλιών και στο θέατρο, μέσω παραστάσεων.
· Ως προς τα χαρακτηριστικά του κοινού των ΚΟΡΘΙΩΝ φαίνεται ότι αποτελείται κυρίως από γυναίκες, στο μεγαλύτερο μέρος του από νέους (16-35 ετών), με ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ΕΥΡΩ και κατόχους πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ.


Επιλογή Δείγματος – Συλλογή Στοιχείων- Ερωτηματολόγιο
Ως πληθυσμός της έρευνας ορίστηκε το κοινό των εκδηλώσεων / επισκέπτες των εκθέσεων, που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος ηλικίας, για να μπορούν να αξιολογήσουν το περιεχόμενο των ΚΟΡΘΙΩΝ.
Το δείγμα της έρευνας είναι δείγμα ευκολίας και το μέγεθός του 150 ερωτηθέντες. Η γνώση για τη διοργάνωση και το περιβάλλον της αποτέλεσε το πλαίσιο για τη σύνταξη του ερωτηματολογίου (Παράρτημα), το οποίο προκρίθηκε να μην έχει μεγάλη έκταση ώστε η συμπλήρωσή του να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
Η ερώτηση 1 αφορά στην αναγνωρισιμότητα των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ, η ερώτηση 2 στις πηγές ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις, η ερώτηση 3 στην αναγνωρισιμότητα των επιμέρους εκδηλώσεων, η ερώτηση 4 διερευνά τη στάση ως προς τις επιμέρους εκδηλώσεις και η ερώτηση 5 την ικανοποίηση του κοινού από τις εκδηλώσεις. Η επόμενη ερώτηση αποσκοπεί στον εντοπισμό των προτιμήσεων για το πρόγραμμα της επόμενης διοργάνωσης.. Τέλος, οι ερωτήσεις 7 -11 αφορούν σε δημογραφικά στοιχεία του κοινού (φύλο, ηλικία, εισόδημα, μορφωτικό επίπεδου και καταγωγή ή όχι από την Άνδρο).


Χαρακτηριστικά του δείγματος
Από την ανάλυση παρατηρούμε ότι στο δείγμα πλειοψηφούν οι γυναίκες οι οποίες αποτελούν το 68 % του δείγματος ενώ οι άνδρες συμμετέχουν σε αυτό σε ποσοστό 32%.


Η ηλικιακή σύνθεση του δείγματος έχει ως εξής: το 30% του δείγματος αποτελείται από άτομα ηλικίας 25- 35, το 28% από άτομα ηλικίας 35- 45, το 23% του δείγματος ηλικιακά κυμαίνεται μεταξύ 16-25, το 9% μεταξύ 45 – 55, ενώ τα άτομα ηλικίας 55-65 ετών καταλαμβάνουν ποσοστό 4% και τα άτομα με ηλικία ίση ή μεγαλύτερη από τα 65 έτη ποσοστό 6%.


Αναφορικά με το εισόδημα, 34% του δείγματος έχει εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ετησίως, το 27% έχει ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 15.000, το 22% 6.000 – 10.000 και το υπόλοιπο (17%) έχει ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 6.000.






Το 37% των ερωτηθέντων είναι απόφοιτοι ΑΕ/ΤΕΙ, το 22% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και το 3% διδακτορικού διπλώματος. Οι απόφοιτοι γυμνασίου κατέχουν ποσοστό 6%, οι απόφοιτοι λυκείου 19% και οι απόφοιτοι τεχνικής σχολής ποσοστό 13%.






Ως προς τη σχέση τους με την Άνδρο, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανήκουν στην κατηγορία του επισκέπτη, το 26% ότι κατάγονται από το νησί και το 30% ότι διαμένουν μόνιμα στην Άνδρο.


Περιγραφική Στατιστική Ανάλυση


ΕΡΩΤΗΣΗ 1:Γνωρίζετε ότι στο Δήμο Κορθίου διεξάγονται κάθε καλοκαίρι οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Κόρθια»;


Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να γνωρίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΡΘΙΑ σε ποσοστό 87%.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από πού ενημερωθήκατε σχετικά με τα «Κόρθια»;


Το 56% του δείγματος αναφέρει ως πηγή ενημέρωσης για τα ΚΟΡΘΙΑ το προωθητικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια, πανώ), ενώ το 48% τους φίλους, τους γνωστούς ή την οικογένεια. Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ εμφανίζεται ως το αμέσως επόμενο δημοφιλέστερο μέσο ενημέρωσης με ποσοστό 24%. Ακολουθούν ο ΦΑΡΟΣ FM με 13% και το διαδίκτυο με ποσοστό 3%.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Κατατάξτε τα ακόλουθα πολιτιστικά δρώμενα από το περισσότερο γνωστό στο λιγότερο γνωστό. Το 1 αντιστοιχεί στο περισσότερο γνωστό και το 8 στο λιγότερο γνωστό.


Στον ακόλουθο πίνακα, οι βαθμολογίες έχουν αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, η κίνηση προς το 8 σημαίνει αύξηση αναγνωρισιμότητας, ενώ η κίνηση προς το 1 μείωση.


Βαθμοί Μέση Τιμή
Έκθεση Βιβλίου 1061 7,07
Παρουσιάσεις 675 4,50
Βιβλιομαχίες 484 3,22
Βιβλιοπαιχνίδια 454 3,03
Προβολές 728 3,57
Έκθεση για Α. Εμπειρίκο 728 4,85
Έκθεση Ιδρ. 'Τζένη Καρέζη" 664 4,43
Έκθεση Φωτ/φίας 536 4,53


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η έκθεση βιβλίου είναι η πλέον αναγνωρίσιμη (μέση τιμή = 7,07). Ακολουθούν αλλά με διαφορά, η έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο (μέση τιμή = 4,85), η έκθεση του Δημήτρη Καρβουντζή (μέση τιμή = 4,53), οι παρουσιάσεις – ομιλίες (μέση τιμή = 4,5). Οι προβολές αντιστοιχούν σε μέση τιμή 3,57, οι βιβλιομαχίες σε 3,22 και τα βιβλιοπαιχνίδια σε 3,03.




ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Κατά πόσο επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τα ακόλουθα πολιτιστικά δρώμενα; Απαντήστε χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από 1 έως 5, όπου το 1 αντιστοιχεί σε καθόλου και το 5 σε πάρα πολύ.


Η έκθεση βιβλίου προηγείται ως προς την πρόθεση παρακολούθησης (μέση τιμή = 8,80). Ακολουθούν οι προβολές (μέση τιμή = 8,18), η έκθεση του Δημήτρη Καρβουντζή και του Ιδρύματος Καρέζη (μέση τιμή = 7,76), η έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο (7,18) και οι ομιλίες – παρουσιάσεις (7,18).


ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ


Μέση Τιμή
Έκθεση Βιβλίου 8,80
Παρουσιάσεις 7,18
Βιβλιομαχίες - Βιβλιοπαιχνίδια -
Προβολές 8,18
Έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο 7,64
Έκθεση Ιδρύματος Τζένη Καρέζη 7,76
Έκθεση Φωτογραφίας 7,76


(Τα βιβλιοπαιχνίδια και οι βιβλιομαχίες δεν λήφθηκαν υπόψη στη στατιστική ανάλυση στη συγκεκριμένη ερώτηση και την επόμενη, καθώς δεν απευθύνονται στις ηλικιακές ομάδες των ερωτηθέντων).


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Κατά πόσο σας ικανοποίησαν τα δρώμενα που παρακολουθήσατε;


Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα πολιτιστικά δρώμενα των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 αποδίδεται στις προβολές των ταινιών (μέση τιμή = 8,88). Ακολουθούν η έκθεση βιβλίου με μέση τιμή 8,48, η έκθεση για τη Τζένη Καρέζη με μέση τιμή 7,70 , η έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο με 7,58 και η έκθεση του Δημήτρη Καρβουντζή με 7,5. Τη μικρότερη βαθμολογία συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις (7,3).


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


Μέση Τιμή
Έκθεση Βιβλίου 8,48
Παρουσιάσεις 7,30
Βιβλιομαχίες - Βιβλιοπαιχνίδια -
Προβολές 7,70
Έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο 7,58
Έκθεση Ιδρύματος Τζένη Καρέζη 7,70
Έκθεση Φωτογραφίας 7,5ο


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια από τα παρακάτω θα επιθυμούσατε να συμπεριληφθούν στα «Κόρθια 2007»; Κατατάξτε τα ακόλουθα από το αντικείμενο που επιθυμείτε περισσότερο σε αυτό που επιθυμείτε λιγότερο.


ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΡΘΙΑ 2007


Ποσοστό %
Θέατρο 62
Συναυλίες 88
Εικαστικά 61
Βιβλίο 62
Χορός 48




Συμπεράσματα


Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:


· Η πλειοψηφία του κοινού γνωρίζεται τη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ
· Βασικές πηγές πληροφόρησης για τα ΚΟΡΘΙΑ αποτελούν το προωθητικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια, πανώ) και οι φίλοι / γνωστοί / οικογένεια
· Η έκθεση βιβλίου είναι η έκθεση με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Ακολουθούν η έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο και η έκθεση του Δημήτρη Καρβουντζή.
· Η μεγαλύτερη πρόθεση για παρακολούθηση συνδέεται με την έκθεση βιβλίου και με τις προβολές ταινιών.
· Η μεγαλύτερη ικανοποίηση προέρχεται από τις προβολές ταινιών και ακολούθως από την έκθεση βιβλίου.
· Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί να ενταχθούν στα επόμενα ΚΟΡΘΙΑ κυρίως μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
· Το κοινό των ΚΟΡΘΙΩΝ αποτελείται ως επί το πλείστον από γυναίκες, είναι νεανικό, έχει εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ και είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ. Πρόκειται κυρίως για επισκέπτες του νησιού και όχι για μόνιμους κατοίκους.


Παράρτημα


ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
· Πρόγραμμα Eκδηλώσεων:
· 23/07/05: Eγκαίνια της Έκθεσης. Oμιλητής ο Xρήστος Δ. Λάζος, ιστορικός - ερευνητής, με θέμα, Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία.Ξενάγηση των προσκεκλημένων στην έκθεση από τον X.Δ. Λάζο.Παρουσίαση λειτουργικών ομοιωμάτων από τον Διονύση Kριάρη, μαθηματικό - κατασκευαστή ομοιωμάτων.
· 24/07/05: Προβολή της ταινίας Kατασκευάζοντας το αδύνατον - η ρωμαϊκή πολεμική μηχανή· σκηνοθεσία, Helen Tomas (BBC), διάρκεια 50’
· 26/07/05: Προβολή της ταινίας Tο Aρχαίο Λαύριο (A’ μέρος), σκηνοθεσία Mέμης Σπυράτου, διάρκεια 45’
· 27/07/05: Προβολή της ταινίας Tο Aρχαίο Λαύριο (B’ μέρος), διάρκεια 45’
· 28/07/05: Προβολή της ταινίας Tο Aρχαίο Λαύριο (Γ’ μέρος), διάρκεια 45’
· 29/07/05: Προβολή της ταινίας Eυπαλίνειο Όρυγμα
· 30/07/05: Oμιλία του Δημήτρη Tσιμπουράκη, αρχιτέκτονα-μαθηματικού, καθηγητή στα TEE, με θέμα το Eυπαλίνειο Όρυγμα
· 31/07/05: Προβολή της ταινίας Tα μυστήρια των Aρχαίων - η Δαγκάνα (BBC), διάρκεια 49,5’
· 01/08/05: Προβολή της ταινίας Nαυσιπλοΐα· σκηνοθεσία Mέμης Σπυράτου, διάρκεια 35’
· 02/08/05: Προβολή της ταινίας Γιάννης Kαραμήτρος, O άνθρωπος που μιλάει με τη γη· σκηνοθεσία, Tάκη Xατζόπουλου, διάρκεια 52’
· 03/08/05: Προβολή της ταινίας Kατασκευάζοντας το αδύνατον - η ρωμαϊκή πολεμική μηχανή· σκηνοθεσία, Helen Tomas (BBC), διάρκεια 50’ (επανάληψη)
· 05/08/05: Προβολή της ταινίας Tα έργα στην Aθηναϊκή Aκρόπολη (οι άνθρωποι και τα μνημεία), σκηνοθεσία: Σωκράτης Mαυρομάτης, διάρκεια 48’
· 06/08/05: Προβολή της ταινίας Aγέλαστος Πέτρα· σκηνοθεσία, Φίλιππου Kουτσαφτή. Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης.
· 07/08/05: Προβολή της ταινίας Eργαλεία, Tεχνικές και πινακίδια (Γαλλία), διάρκεια 27’
· 09/08/05: Προβολή της ταινίας Nαυσιπλοΐα· σκηνοθεσία Mέμης Σπυράτου, διάρκεια 35’ (επανάληψη)
· 10/08/05: Προβολή της ταινίας Aρχαία Λατομεία (A’ μέρος)· σκηνοθεσία Mέμης Σπυράτου, διάρκεια 35’
· 11/08/05: Προβολή της ταινίας Aρχαία Λατομεία (B’ μέρος), διάρκεια 35’
· 12/08/05: Προβολή της ταινίας Aρχαία Λατομεία (Γ’ μέρος), διάρκεια 35’
· 13/08/05: Oμιλία του T. Kοζέλ, αρχαιολόγου, με θέμα Tα αρχαία ελληνικά λιμάνιαΘάσου - Aμαθούντος
· 14/08/05: Oμιλία του Διονύση Kριάρη με θέμα H μέτρηση του χρόνου στην αρχαία Eλλάδα - Hλιακά Pολόγια
· 16/08/05: Oμιλία του X.Δ. Λάζου με θέμα Παιδικά παιχνίδια στην αρχαία Eλλάδα
· 17/08/05: Προβολή της ταινίας Γιάννης Kαραμήτρος, O άνθρωπος που μιλάει με τη γη· σκηνοθεσία, Tάκη Xατζόπουλου, διάρκεια 52’ (επανάληψη)
· 18/08/05: Προβολή της ταινίας Tα μυστήρια των Aρχαίων - η Δαγκάνα (BBC), διάρκεια 49,5’ (επανάληψη)
· 19/08/05: Προβολή της ταινίας O Kρατήρας του Δερβενίου, κέιμενα Γ. Bαρουφάκη
· 20/08/05: Oμιλία του Γεωργίου Bαρουφάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Aθηνών, με θέμα O έλεγχος της γνησιότητας των αργυρών αττικών νομισμάτων τον 4ο π.X. αι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου